انتظار می رود كه توليد جهانی غلات در سال 2008 افزايش يابد

نويسنده: كاترين مك كانل
به دليل مواجه شدن بازارها با فشارهای زیاد تقاضا، قيمت ها نيز افزايش می يابند.
واشنگتن – انتظار می رود كه توليد كالاهای اساسی كشاورزی در جهان 6/2 درصد افزايش يافته و به ركورد تازه ای در سال 2008 دست يابد، اما اين پيش بينی به هوای مساعد بستگی دارد.
با اين حال، انتظار می رود كه به دليل مجموعه ای از فشار ها بر بازارهای جهانی مواد غذايی، قيمت كوتاه مدت كالاهای اساسی همچنان بالا باقی بمانند. نيازهای فزاينده جمعيت جهان كه پيوسته در حال رشد است، تقاضای قوی طبقات متوسط در حال رشد برای مواد غذايی گوشتی و لبنی و محدوديت های صادراتی حمايتی از جانب بعضی از كشورهای توليد كننده غلات از جمله اين فشارها هستند.
تقاضا برای غلات جهت استفاده در توليد سوخت سازگار با محيط زيست و هزينه های بالاتر توليد و بازاريابی كشاورزی مرتبط با قيمت های بالاتر انرژی نيز از جمله فشارهای ديگر هستند.
بنا بر گزارش مؤسسه خدمات پژوهشی كنگره (CRS) در ماه مه، قيمت های غلات و دانه های روغني در سال 2007 به شدت افزايش يافته و در ابتدای 2008 طغيان كرده اند. اد شيفر ، وزير كشاورزی ايالات متحده، در يك گزارش مطبوعاتی در 19 مه گفت قيمت های جهانی كالاهای اساسی كشاورزی مهم در آوريل 2008 در مقايسه با يك سال پيش از آن، 46 درصد افزايش يافتند.
استمرار يافتن مورد انتظار قيمت های بالای كالاهای اساسی، فشاری اضافی بر خانوارهايی كه بخش بزرگی از درآمدهای خود را صرف مواد غذايی می كنند، وارد خواهد آورد. CRS گفت دامپروران و فرآورندگان مواد غذايی نيز اين تنگنا را حس خواهند كرد. كشاورزان برای تغذيه دام های خود به غلات متكی هستند؛ فرآورندگان مواد غذايی نيز به ذرت، به عنوان يك جزء تشكيل دهنده شيرين كننده مهم، متكی هستند.
افزايش قيمت های بين المللی برنج در ماه مه همچنان ادامه يافت اما شتاب اين افزايش در آغاز سال 2008 كند تر بود. به گزارش سازمان غذا و كشاورزی سازمان ملل متحد (FAO) در 15 مه، قيمت های گندم پس از رسيدن به اوج خود در ماه مارس، در ماه آوريل شروع به كاهش يافتن كرده و در ماه مه، باز هم پايين تر آمدند زيرا مناطق كشت كننده گندم در گوشه و كنار جهان، وضعيت آب و هوايی مطلوب زودرسی را تجربه كردند. قيمت های ذرت در بالاترين حد خود باقی ماندند.
به گزارش CRS، بازار از دهه 1990 تا كنون شاهد چنين تقاضاي شدیدی برای غلات و دانه های روغنی و چنين قيمت هايی نبوده است.
هنريتا فور در 14 مه به كميته روابط خارجی سنا گفت قيمت فزاينده مواد غذايی "توان دولت های كشورها، چه فقير و چه دارای درآمد متوسط، را در زمينه حفظ روند رشد خود، حمايت از آسيب پذيران يا حتی حفظ نظم تضعيف می كند." فور مدير سازمان توسعه بين المللی ايالات متحده است.
رونالد تراستل ، پژوهشگر وزارت كشاورزی ايالات متحده (USDA) ، در گزارشی در مورد عرضه و تقاضای جهانی كشاورزی كه در ماه می توسط USDA منتشر شد گفت وضعيت نامطلوب هوا در فصل كاشت سال 2007 در چندين كشور صادر كننده اصلی غلات، منجر به كاهش برداشت ها شد كه به افزايش مداوم قيمت های جهانی كمك كرد. غلات شامل گندم، برنج، ذرت، ذرت خوشه اي، ارزن و دانه های غذايی ديگرمی شوند.
FAOدر گزارش برداشت محصولات خود كه در ماه آوريل منتشر كرد گفت وضع نا مساعد هوا در سال 2008 وضعيت عرضه تنگ كنونی را طولانی خواهد نمود، به طغيان های قيمت كمك خواهد كرد و كشورهايی را كه از قبل با مشكلات اقتصادی روبرو بوده اند در تنگنا قرار خواهد داد.

بحث غذا و سوخت

يواخيم فون براون ، از مؤسسه پژوهش سياست غذايی بين المللی كه در واشنگتن مستقر است، گفت قيمت های مواد غذايی و سوخت "به ميزان قابل ملاحظه ای در هم تنيده شده اند."
فون براون گفت قيمت های بالاتر نفت، توليد كشاورزی را گران تر كرده اند زيرا هزينه های كود، آبياری و حمل توليدات و محصولات مزرعه ای را افزايش داده اند.
ژوزت شيران ، مدير عامل اجرایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد در مصاحبه ای كه در ماه آوريل در مجله سياست خارجی منتشر شد گفت اين مسئله باعث شده كه كشاورزان در كشورهای در حال توسعه به اندازه ای كه قبلا می كاشتند، به كشت و كار نپردازند.
شيفر از اهميت اين نظريه كه افزايش تقاضا برای سوخت های طبيعی، عامل اصلی قيمت های بالاتر مواد غذايی است، كاست.
او گفت كه تنها 3 درصد افزايش در قيمت های جهانی مواد غذايی از سال 2007 تا كنون معلول افزايش تقاضا برای اتانول بوده است. اتانول سوخت جايگزينی است كه غالبا با استفاده از ذرت توليد می شود. شيفر گفت اين مسئله مورد غفلت قرار گرفته است كه قيمت های نفت كه در بالاترين سطح خود قرار دارند ممكن است باز هم افزايش يابند. او گفت "بنا بر اين ايجاد تنوع در مجموعه سوختی مان يك مسئله حتی اضطراری تر از گذشته است."
جو گلاوبر از وزارت كشاورزی ايالات متحده(USDA) در يك مصاحبه مطبوعاتی به خبرنگاران گفت پيش بينی می شود كه در ايالات متحده، غلات استفاده شده برای توليد اتانول به ميزان 33 درصد در سال 2008 افزايش يابد. ميزان اين افزايش در سال 2007 نسبت به سال 2006، 50 درصد بود.
فون براون در يك بيانيه مطبوعاتی كه در 16 ماه مه منتشر نمود گفت دولت ها بايستی يارانه های سوخت طبيعی و شرايطی را كه استفاده از درصد معينی از اتانول را در بنزين الزامی می كند، ملغی كنند.
باب ستالمن ، رييس فدراسيون دفتر مزرعه داری امريكا، در سخنرانی خود در ماه آوريل كه در پايگاه اينترنتی اين انجمن درج گرديد، خاطر نشان ساخت که سوخت تجديد پذير و مواد غذايی دارای قيمت مناسب "می توانند در كنار يكديگر زندگی كنند."
او گفت تجزيه و تحليل اداره كشاورزی از هزينه های توليد و بازاريابی مواد غذايی نشان می دهد كه انرژی مبتنی بر نفت، عامل اصلی هدايت كننده قيمت های داخلی مواد غذايی است.

تقويت ذخيره های ته كشيده ضروری تر است

تأمين تقاضای جهانی آينده برای مواد غذايی، از ناحيه كاهش ذخيره های احتياطی غلات نيز با چالش مواجه است. به گزارشCRS ، ذخاير گندم در كمترين سطح خود از سال 1977 تا كنون قرار دارند، و ذخاير ذرت در پايين ترين سطح خود از سال 1983 تا كنون می باشند.
به دليل پايين و با ثبات بودن قيمت ها طی چندين سال، دولت ها اهميت كمتری برای اين ذخاير قائل شدند. تراستل گفت بخش خصوصی نيز ذخاير خود را كاهش داد تا هنگامی كه منابع تأمين جهانی به سهولت در دسترس بودند، در مخارج صرفه جويی كند.
سازمان های كمك رسانی توجه بيشتری را به تقويت باروری كشاورزی در كشورهای كم درآمد معطوف می كنند.
شيفر گفت ايالات متحده بايد كشورهای ديگر را قانع كند تا به افزايش محصول از طريق استفاده از فناوری بیوتکنولوژی ، مديريت بهتر آب و كود، و روش های دقيق تر كشاورزی توجه كنند.
بعضی از تحليلگران می گويند دولت ها می توانند گام های ديگری را نيز جهت كمك كردن بردارند. به عنوان مثال، آنان معتقدند كه كشورهای دارای محدوديت های صادراتی می توانند اين موانع را بردارند تا مواد غذايی بيشتری در دسترس نيازمندان آن قرار گيرد.
بعضی ديگر پيشنهاد می كنند كه زمين های كنار گذاشته شده به منظور حفاظت از منابع طبيعی و ساير استفاده ها را می توان در زمينه توليد كشاورزی به كار گرفت.
منبع: http://www.usda.gov